Pop-up

Een pop-up kaart is een kaart waarbij een gedeelte van de kaart los gesneden wordt en gevouwen zodat het geheel los van de kaart zelf, naar voren komt. Je gaat als volgt te werk: je neemt een dubbele kaart en je neemt er een patroon op over. Zo'n pop-up patroon kun je vinden in hobbyboekjes over deze techniek en ook op het internet zijn sites te vinden waar je patroontjes kunnen downloaden. Je werkt bij de pop-up techniek op de vouwlijn van de kaart. Je snijdt het patroon netjes in de kaart en de gedeeltes die gevouwen moeten worden die ril je met een rilpen of een embossing tool.
Nu komt het lastige want nu ga je alle te vouwen deeltjes vouwen maar dit moet heel secuur gebeuren omdat het ene deeltje naar voren gevouwen moet worden en het andere deeltje juist naar achteren.

Pop-up wenskaart van een kinderkamer Het beste kun je daarom ook beginnen met een eenvoudig patroon zoals bijv. een tekst. Als je alles nu op de juiste wijze uitgesneden en gevouwen hebt, komt het uitgesneden gedeelte naar voren wanneer je de kaart openvouwt. Nu kun je de kaart in een wat grotere dubbele kaart met een afstekende kleur plakken.
Je krijgt dan een leuk effect wanneer de achtergrond door de afbeelding of tekst heen schemert. Let er wel op dat je de kaart precies op de middenlijn van de grotere kaart plakt anders komt de afbeelding niet naar voren als je de kaart open vouwt.

Meer filmpjes

Bekijk ook even het filmpje Pop-up kaart maken

Nog meer Pop-up

Tevens wordt er een Pop-up wenskaart tecniek uitgelegd op de website knutselidee.nl. Kijk op de pagina Pop-up wenskaart maken (1) en een tweede soort pop-up wenskaart zie je op de pagina Pop-up wenskaart maken (2)

Wil je een Valentijnskaart pop-up wenskaart maken kun je ook de pagina Valentijn panda bekijken.

Extra tips voor Pop-up


Technieken

Algemeen