3D knippen

Een 3D kaart is een kaart waarop je een afbeelding in diepte op een wenskaart maakt. Je krijgt een reliŽf welke ontstaat doordat je steeds kleiner wordende plaatjes boven op elkaar plakt met 3D tape ertussen. Je hebt er voor nodig een aantal dezelfde afbeeldingen van een plaatje, 3D tape, een klein schaartje met een scherpe punt en wat lijm. Meestal worden de plaatjes gehaald van een speciaal 3D knipvel. Deze knipvellen hebben precies de juiste plaatjes om een leuk 3D effect te krijgen. Begin je net met deze techniek dan kun je het beste wat minder priegelige plaatjes nemen en dan bijvoorbeeld 4 laagjes maken. Ben je wat meer gevorderd dan is het echt een uitdaging om wat bewerkelijker plaatjes te gebruiken en die dan op te werken tot misschien wel 6 of 7 laagjes.

Je gaat als volgt te werk: je gaat eerst op je gemak het plaatje bekijken om te zien wat er op de afbeelding "naar voren" komt. Dan weet je ook wat je weg moet knippen. Dan ga je het eerste plaatje helemaal uitknippen en je plakt het met wat lijm op de kaart. Dan neem je het volgende plaatje en daarvan knip je bijvoorbeeld de achtergrond helemaal weg.

(Tip tussendoor: Je kunt gratis het Wenskaarten e-book aanvragen bij Anneke's kaartenwinkel.)

3D geknipte tulpen op een wenskaart Het gedeelte dat je overhoudt, leg je omgekeerd voor je op tafel en daar ga je kleine stukjes 3D foamtape op plakken. Dit doe je mooi verdeeld over de achterkant van het plaatje en niet te dicht bij de randjes. Dan maak je de beschermlaagjes los, keert het plaatje om en plakt het voorzichtig op de juiste plaats op het eerste plaatje. Je ziet dan dat het figuurtje op het plaatje al echt "los" komt van de achtergrond en ook echt naar voren staat. Dan bekijk je weer het plaatje en kijk je welk deel ervan nu weggeknipt moet worden. Denk aan oortjes die uitsteken, armpjes die iets vasthouden en dus daar weer voor moeten komen, enz. Op deze manier werk je laagje voor laagje naar voren toe.

Veel knipvellen en andere materialen voor het maken van 3D wenskaarten vind je op Anneke's Wenskaartenwinkel


Meer over 3D knippen

Nog een uitgewerkt voorbeeld van het zelf printen en uitknippen van een 3D plaatje om een wenskaart te maken vind je op de website knutselidee.nl op de pagina Kaart printen en 3D maken

Voor een speciale vorm van 3D knippen zie de pagina Piramide en/of 3D Blokkaart

3D kit

Ben je wat meer gevorderd dan kun je overstappen van foamtape naar 3D kit. Met deze kit kun je ook de plaatjes hoger plakken en je kan de dikte steeds zelf bepalen door het plaatje meer of minder in te drukken. Een groot nadeel van kit is dat het een tijdje moet drogen. Terwijl het droogt kun je moeilijk verder gaan met je wenskaart omdat anders de kans bestaat dat je het geheel indrukt waardoor het niet mooi meer is.
Een tweede nadeel kan zijn dat met sommige papiersoorten de kit aan de andere kant te zien is. En als je een wenskaart hebt waarbij de binnenkant lelijk wordt door de 3D kit dan is dat ook heel erg jammer. Met foamtape heb je deze nadelen niet.

Boekjes

Wil je meer wenskaarten knutselen met 3D-knippen dan kun je ook eens kijken of je een boekje kan kopen met deze leuke manier van kaarten maken. Bij bol.com bijvoorbeeld: Boekjes over 3D knippen

Ingezonden 3dknippen tip

Ingezonden door: Truus
3d plaatjes voller maken
Om je 3d plaatjes van knipvellen nog mooier te krijgen moet je hem eens opbollen.Het eerste plaatje gewoon opplakken, de rest leg je op een prikkussen [de goede kant naar onder] met de onderkant van potlood over het plaatje wrijven. Eenvoudig en veel mooier.

Ingezonden door: Ans Mul
Niet knippen, maar kleuren
Soms moet je bij 3D-plaatjes een stukje uit het plaatje knippen. Zo'n stukje is dan wit gelaten. Ik vind dit altijd heel lastig en eruit snijden lukt me niet. Tegenwoordig kijk ik naar de kleur van dit stukje op het onderste plaatje en kleur het witte stukje met een stift in dezelfde kleur. Het valt helemaal niet op dat ik het lastige stukje niet heb uitgeknipt!

Ingezonden door: Annelie Voncken
klevende schaar
Bij het knippen van dubbelzijdig plakband voor 3D kaarten, gaat je schaar plakken. Zet de schaar in een glas met koud water en je hebt geen plakkende schaar meer.

Ingezonden door: Marieke
Net mis geknipt
Als je een 3D plaatje uitgeknipt hebt en er is nog een klein randje wit te zien dan is dat vaak lastig alsnog weg te knippen. Neem een zacht potlood en kleur het randje donker en je ziet er niets van op de kaart.

Ingezonden door: Lucy
kaartjes lijmen
Ik koop een grote tube siliconen lijm, deze is heel goedkoop. Ik heb zelf een houder ervoor en heb dan een ziekenhuisspuitje wat ik steeds vul. Zo koop ik nooit dure lijm voor 3d plaatjes! Succes.

Stuur een gratis wenskaart met 3dknippen

Je kunt een gratis e-kaart versturen via de ecards website. Klik op 'Verstuur nu gratis als e-kaart' en vul op de website de gegevens in en de kaart zal gratis verstuurd worden. Ook kun je heel veel andere wenskaarten versturen als je op die website bent. Veel plezier met het versturen van de 3dknippen wenskaart.


 

 

Extra tips voor 3D knippen
Wenskaarten e-book
Gratis e-book wenskaarten maken als je lid wordt van de eveneens gratis nieuwsbrief.
Anneke's kaartenwinkel voor knipvellen en andere kaartenmaakspullen.

Technieken
Algemeen