CD kaart

Een CD kaart kun je op verschillende manieren maken. Je hebt er altijd een oude CD of DVD voor nodig met een mooie glimmende kant. Je kunt de hele CD als kaart gebruiken of delen van een CD op een kaart plakken. Gebruik je de CD zelf als kaart dan kun je deze gewoon naar eigen idee versieren met een 3D tafereeltje of een klein borduurseltje, net wat je wilt. Aan de
achterkant plak je een stukje karton dat je in de vorm van de CD hebt gesneden. Hierop kun je dan je naam en een leuke wens voor de ontvanger schrijven. Ook kun je een lusje in het achterkarton maken waardoor de kaart makkelijk opgehangen kan worden.

Zilver of blauwachtig

De glimmende laag van een CD kan zilverkleurig, blauwkleurig of goudkleurig zijn. De meest voorkomende is de zilverkleur. Dat zijn alle CD's die kant en klaar gekocht zijn met muziek erop. De meeste CD's die je zelf kan opnemen die zijn blauw gekleurd. Dit geeft op kaarten natuurlijk een ander effect. De goudkleurige kom je bijna nooit tegen. Vind je die een keer heb je in ieder geval iets unieks om een kaart mee te maken.

3D parfum flesjes op wenskaart voor een crackle CD

Snijden of knippen

Je kunt ook de CD doormidden snijden of knippen en deze delen op de kaart plakken als basis voor je versiering. De CD kun je gewoon doorsnijden met een afbreekmesje. Neem een metalen liniaal en snij met het mesje in de CD. Dit moet een aantal keren doen. Niet alle CD's of DVD's zijn hiervoor geschikt. Bij sommige gaat de zilveren laag scheuren en dan heb je er niets meer aan. Neem dan gewoon een andere oude CD. Een CD is meestal trouwens met een flinke schaar ook goed te knippen. Leg hem desnoods eerst een tijdje in heet water dan gaat het knippen soepeler en de zilveren delen rafelen meestal minder.

Voordat je de delen op de kaart plakt, kun je nog even met een nagelvijl langs de snijrand gaan om het minder scherp te maken. Plak de CD met dubbelzijdig plakband op de kaart en ga hem dan verder versieren met bijv. 3D of droogbloemen.


Crackle effect

Je ziet wel eens CD's op kaarten (zie ook foto) waarbij de glimmende laag in allemaal grillige stukjes is verdeelt. Dit noemen we het crackle effect. Dit effect kun je zelf maken op de CD met een magnetron.
Neem een schoteltje en leg de CD daarop. Dan wat water zodat de CD net helemaal onder het wateroppervlak zit.
Zet het schoteltje nu een aantal seconde (5 tot 10) in de magnetron. Als de magnetron aan staat dan kunnen er vonken te zien zijn bij de CD en dit is normaal. Na deze tijd kun je kijken of de CD het gewenste effect heeft. De ene CD doet het beter dan de andere en soms heb je wat meer tijd nodig. Doe hem dan eventueel nog even in de magnetron.
Er wordt wel eens verteld dat de magnetron er stuk van kan gaan maar bewijzen zijn er niet. Bij ons en andere die ik ken werkt de magnetron nog altijd normaal. Als je het crackle effect wilt uitvoeren is het in ieder geval op eigen risico.

Stuur een gratis wenskaart met cdkaart

Je kunt een gratis e-kaart versturen via de ecards website. Klik op 'Verstuur nu gratis als e-kaart' en vul op de website de gegevens in en de kaart zal gratis verstuurd worden. Ook kun je heel veel andere wenskaarten versturen als je op die website bent. Veel plezier met het versturen van de cdkaart wenskaart.


 

 

Extra tips voor CD kaart
Wenskaarten e-book
Gratis e-book wenskaarten maken als je lid wordt van de eveneens gratis nieuwsbrief.
Anneke's kaartenwinkel voor knipvellen en andere kaartenmaakspullen.

Technieken
Algemeen