Prachtige pergamano bloemen

Pergamano

Pergamano is zogenaamde perkamentkunst. Dit komt dus nee op het embossen van speciaal perkamant papier. Dit papier zal tijdens het embossen wat lichter van kleur worden op de plek van de embossing. Het figuur is daarom nog duidelijker zichtbaar dan bij een gewone embossing kaart. Voor de werking van het embossen kijk op de pagina Embossing

Een tweede manier is het perforeren van het papier in bepaalde patronen.
Ook dit wordt ook op normaal papier wel gedaan en de info daarover vind je op de pagina Ornare

Als afwerking worden bij Pergamano ook nog bepaalde delen van de kaart gekleurd.

Vierkante pergamanokaart met veel embossing

Vroeger

Heel lang geleden werd er echt op perkamentpapier gewerkt. Dit werd gemaakt van varkens of geitenhuid in de 15de, 16de, en 17de eeuw. In die tijd was het ook erg kostbaar om op dat papier te werken.
Tegenwoordig wordt perkamentpapier gemaakt van hout, lompen en glycerine. De kleur daarvan is meestal lichtgrijs en het papier is transparant. Door het papier dan dus te bewerken zal het wit (eventueel licht grijs) worden. Dit wordt gedaan d.m.v. embossen, dat is het papier bol maken, met de diverse Pergamano embossingpennen ook wel ciseleerpennen genoemd.


Pergamano kaart met gekleurde vlakken

Stuur een gratis wenskaart met pergamano

Je kunt een gratis e-kaart versturen via de ecards website. Klik op 'Verstuur nu gratis als e-kaart' en vul op de website de gegevens in en de kaart zal gratis verstuurd worden. Ook kun je heel veel andere wenskaarten versturen als je op die website bent. Veel plezier met het versturen van de pergamano wenskaart.


 

Extra tips voor Pergamano
Technieken
Algemeen