Embossing

Bij Embossing druk je een patroontje in de achterkant van de kaart, dat aan de voorkant als een reliŽf op de kaart komt te liggen. Je hebt er een sjabloon voor nodig (kant en klaar in de winkel te koop), een lichtbak en een Embossing tool. Dit is een soort houten pen met aan weerskanten een metalen bolletje. Aan de ene kant een grote en aan de andere kant een kleine.
Leg het sjabloon op de lichtbak en zet het vast met wat plakband. Leg hierop de kaart, met de goede kant naar beneden. Bepaal waar het reliŽf moet komen. Je ziet het sjabloon door de kaart heen schijnen door de lichtbak die je gebruikt.

Embossing wenskaart Nu ga je met de embossing tool de omtrek van het sjabloon in de kaart drukken (dus de buitenste lijnen van het patroon) De eerste keer druk je lichtjes op het papier en de tweede keer geef je wat meer druk. Voor grote vlakken gebruik je de grote bol en voor de kleinere gedeelten het kleine bolletje. Als je dit gedaan hebt haal je de kaart van de lichtbak af en draait hem om. Nu zie je het patroon in reliŽf op de kaart staan. Je kunt de kaart nu verder naar je eigen smaak afwerken.
Het is trouwens mogelijk om zelf een simpel embossing sjabloon te maken door een figuur te snijden uit een stuk niet te dik karton. Als je nauwkeurig een wat dikkere lijn wegsnijdt dan houd je een prachtig sjabloon over dat je vaak kunt gebruiken.

Tip: Ga eerst met je vingers over het deel dat geŽmbossed moet worden. De embossing pen glijdt dan veel makkelijker over het papier en je hebt minder kans op scheuren van het papier.


Voorbeeld van een zelfgemaakte embossing lichtbak

Lichtbak maken

Een lichtbak is in feite niet moeilijk om zelf te maken. Zeker als je van plan bent om vaker te embossen is het handig om zo'n lichtbak te hebben. Op knutselidee.nl zagen we een makkelijke manier om dit doen dus kijk even op Lichtbak zelf maken

Ingezonden embossing tip

Ingezonden door: Andrea
Embossen op dun papier
Als je gaat embossen op dun papier leg dan een stukje bakpapier op het velletje. Ga dan hierop embossen en je scheurt niet door het dunne papier heen wat je anders wel snelt kunt hebben.

Ingezonden door: E. Koning
Embossen zonder lichtbak.
Als je maar heel weinig aan embossen doet kan het ook zonder lichtbak. Leg de embossingmal op de achterkant van je kaart en teken met potlood alle te embossen contouren. Leg dan de mal onder de kaart en embos alle potloodlijnen. Zorg dat je afgetekend hebt waar de mal precies moet liggen.

Ingezonden door: Carola
Embossen met de trouvaille
Dubbele embossingmallen gaan het beste door de Joy trouvaille tussen 2 blauwe D-platen.

Ingezonden door: E. Koning
Foutje bij embossing weghalen.
Als je klaar bent met embossen en je ziet aan de voorkant toch een klein foutje kun je dat weghalen. Leg de kaart plat neer en gebruik het grootste bolletje van je embossing gereedschap om de fout voorzichtig weg te wrijven. Je ziet er dan praktisch niets meer van.

Ingezonden door: Marianne
Opbergen embossing mallen
Voor het opbergen van embossing mallen: koop een fotoboekje waarvan de opening aan de bovenkant zit.Zo kun je de mallen netjes opbergen. Het werkt prima, en de mallen raken niet beschadigd, en ze slingeren niet meer overal.

Ingezonden door: Suzan
Embossing
Als je zelf een plaatje wil embossen, dan pak je het plaatje en tekent hem over op doorzichtig papier(met potlood).
Dan leg je het op een prikmat en gaat met de embossingpen over het getrokken lijntje.
Later als je klaar bent kun je de potloodstreep weggummen.

Stuur een gratis wenskaart met embossing

Je kunt een gratis e-kaart versturen via de ecards website. Klik op 'Verstuur nu gratis als e-kaart' en vul op de website de gegevens in en de kaart zal gratis verstuurd worden. Ook kun je heel veel andere wenskaarten versturen als je op die website bent. Veel plezier met het versturen van de embossing wenskaart.


 

Extra tips voor Embossing
Wenskaarten e-book
Gratis e-book wenskaarten maken als je lid wordt van de eveneens gratis nieuwsbrief.
Anneke's kaartenwinkel voor knipvellen en andere kaartenmaakspullen.

Technieken
Algemeen