Draaikaart

Een draaikaart is een kaart waar een draaischijf in verwerkt is. Aan de voorkant is een opening gemaakt waardoor je steeds een ander plaatje naar voren kunt draaien. Draaikaarten kun je in uitgeklapte vorm zo kopen in de hobbywinkel, met eventueel bijpassende plaatjes erbij. Maar je kunt ze ook helemaal zelf maken. Je hebt een dubbele kaart nodig, een losse kaart en een splitpen. Het is leuk om een mooie combinatie van kleuren te nemen. Ook heb je een leuk plaatje nodig voor de voorkant van de kaart en 4 kleine plaatjes voor op de draaischijf. Als je een gewoon formaat kaart gebruikt (A5 dubbelgevouwen) dan kun je een draaischijf maken van 10 cm. doorsnee. Maak de draaischijf door met een passer een cirkel op de losse kaart te tekenen. Deze cirkel knip je uit. Dan ga je de plaatjes bekijken die je op de draaischijf wilt plakken en bepaal je aan de hand daarvan de vorm van het passe-partout.

Wenskaart als draaikaart uitgevoerd We gaan ervan uit dat je een rond passe-partout wilt maken dus neem je de dubbele kaart, je bepaalt de plaats waar je het passe-partout wilt hebben en je tekent weer met behulp van een passer een cirkel aan de binnenkant van de dubbele kaart, groot genoeg om het gehele plaatje door te kunnen zien. Deze cirkel snij je uit. Nu neem je de draaischijf en die leg je in de dubbele kaart. Je bepaalt even hoe die moet komen te zitten en maakt in de dubbele kaart een gaatje op de plaats waar de splitpen moet komen. Tegelijk teken je aan de open zijkant van de kaart een halfronde uitsparing, die je uitsnijdt, zodat je straks makkelijk aan de draaischijf kunt draaien. Zet de kaart even in elkaar met de splitpen en zorg ervoor dat de draaischijf goed vrij kan draaien.


Plak nu via het kleine passe-partout in de dubbele kaart een plaatje op de draaischijf. Haal de kaart weer even uit elkaar en leg de draaischijf voor je op tafel. Plak nu de andere plaatjes op de draaischijf, zodanig dat ze mooi verdeeld over de schijf komen te zitten. Zet de kaart weer in elkaar en versier hem verder naar eigen smaak.

Meer over draaikaarten

Bekijk ook even het filmpje Draaikaart voorbeeld voor een idee.

Stuur een gratis wenskaart met draaikaart

Je kunt een gratis e-kaart versturen via de ecards website. Klik op 'Verstuur nu gratis als e-kaart' en vul op de website de gegevens in en de kaart zal gratis verstuurd worden. Ook kun je heel veel andere wenskaarten versturen als je op die website bent. Veel plezier met het versturen van de draaikaart wenskaart.


 

Extra tips voor Draaikaart
Wenskaarten e-book
Gratis e-book wenskaarten maken als je lid wordt van de eveneens gratis nieuwsbrief.
Anneke's kaartenwinkel voor knipvellen en andere kaartenmaakspullen.

Technieken


Algemeen