Ponsjes gebruiken

Met het gebruik van ponsen kun je ook heel leuke wenskaarten maken. En er zijn twee verschillende methode om te gebruiken. Je kan in de kaart of op een oplegvel allemaal gaatjes in vormen uitponsen en deze kaart met uitgeponsde gaten gebruiken. Of je kan de figuren ponsen en de uitgeponsde delen gebruiken en deze weer op een andere kaart plakken. Een combinatie daarvan is ook altijd mogelijk.

Je hebt ten eerste natuurlijk meerdere ponsen nodig. Deze heb je in heel veel vormen en groottes. Hoe groter ze worden en hoe ingewikkelder het patroon erop wordt hoe moeilijker het wordt om de pons door het papier te krijgen. Houd daar wel rekening mee als je een pons gaat kopen. Als je niet sterk in je handen bent kan het wel eens heel frustrerend zijn als het ponsen zelf niet goed lukt. De kleine ponsen zullen meestal zonder probleem werken. Alhoewel je ook weer niet te dik papier moet gebruiken.

Heb je een aantal leuke figuren als pons dan kun je de ponsjes uit verschillende kleuren papier gaan ponsen. Als je bijvoorbeeld bloemen en vlinders hebt dan kun je een bloementuin maken en daar vlinders boven laten vliegen.
Ook kun je bijvoorbeeld allemaal vierkantjes, rondjes of sterretjes uitponsen en deze als een moza´ek op je kaart gaan plakken. Dan kan in diverse kleurtinten waardoor je een heel apart, mooie wenskaart krijgt.

Een zakje geluk met ponsjes klavertje vier De tweede methode is dus de gaten gebruiken. Dit doe je meestal met randponsen. Deze hebben een motief wat mooi herhaald kan worden. Je ponst aan het begin het figuur uit en verschuift het papier een bepaalde afstand. Dan opnieuw ponsen en herhalen. Zo krijg je dan een mooie rand in je wenskaart. Je kunt zo'n rand ook maken met normale ponsen zodat je bijvoorbeeld een rand krijgt met allemaal uitgeponste hartjes, vlindertjes of wat dan ook.
Ook heb je speciale hoekponsen. Deze halen precies uit de hoeken van de kaart een stuk met een bepaald motief. Zo krijg je wenskaarten waarbij de hoeken een heel mooi figuur hebben.

En als laatste kun je ponsen ook altijd gebruiken om kaarten op te fleuren of lege plekjes op een kaart te vullen. Als er bijvoorbeeld een 3D plaatje op de kaart staat dan kun je om een hoekje nog een leuk ponsje plakken.

Als je de ponsen te duur vind om te kopen ( zie hier een Ponsenset van 12 ) dan kun je ook alleen de uitgesponste figuren kopen. Kijk maar eens bij Ponsfiguren kopen


Herfstblaadjes in een kruiwagen

Ingezonden ponsen tip

Ingezonden door: els
Ponsjes scherp maken
als een ponsje blijft hangen kun je dit verhelpen door het een paar keer door de aluminiumfolie te halen

Ingezonden door: Irma
altijd de goede kleur
In de bouwmarkt heb je van die verf stripjes om je kleur verf te bepalen. Deze kun je heel leuk gebruiken voor de rijg/clipponsjes. Je kunt ze in verloop of dezelfde kleur ponsen wat je wil..
Ik vind het erg leuk aan een lintje en dan de kleurtjes van licht naar donker laten verlopen.

Ingezonden door: Jetty
Pons door stickervel
Als je restjes stickervel over hebt,
dan kun je er ook met kleine ponsjes figuurtjes uit ponsen ter versiering van een kaart,of op een klein kaartje voor aan een bos bloemen. Veel plezier met deze tip.

Ingezonden door: Jetty
Ponsjes die blijven haken op kranten papier gebruiken
Als je een ponsje hebt die stroef gaat, kun je hem het beste een paar keer door krantenpapier laten ponsen. Dan worden ze namelijk weer scherp en soepel, dit komt door de grafiet welke in de inkt zit. Grafietpoeder helpt nl. ook om sloten in deuren weer gangbaar te krijgen.

Stuur een gratis wenskaart met ponsen

Je kunt een gratis e-kaart versturen via de ecards website. Klik op 'Verstuur nu gratis als e-kaart' en vul op de website de gegevens in en de kaart zal gratis verstuurd worden. Ook kun je heel veel andere wenskaarten versturen als je op die website bent. Veel plezier met het versturen van de ponsen wenskaart.


 

 

Extra tips voor Ponsjes gebruiken
Technieken
Algemeen