Irisvouwen

Dit is een techniek waarbij je eerst een passe-partout snijdt in een kaart waarna je dit op gaat vullen met strookjes papier. Dit doe je dan volgens een bepaald patroon, waardoor de kleuren van het papier in een spiraalvorm naar het midden toe verlopen. Het oorspronkelijke idee is om er de bedrukte binnenkant van enveloppen voor te gebruiken maar je kunt er natuurlijk ook elk ander mooi papier voor nemen. Het werkt als volgt: je neemt een stuk kaartenkarton en je snijdt er een passe-partout in. Dit kun je doen met behulp van een sjabloon maar je kunt natuurlijk ook zelf een leuk figuur bedenken.
Je legt het karton met passe-partout, met de achterkant naar boven voor je op tafel. Het patroon leg je eronder, zodanig dat het precies in het passe-partout ligt. Het geheel zet je vast met stukjes plakband zodat het niet verschuift.

Zeilboot op een irisvouwen wenskaart

Nu ga je mooie kleurtjes papier bij elkaar zoeken en je snijdt er stroken vanaf van 2 cm. breed. Deze stroken vouw je in de lengte dubbel. Nu ga je het passe-partout aan de achterkant opvullen met strookjes papier volgens de vlakverdeling van het patroon. Je kunt met 2, 3, of meerdere kleuren werken, dat hangt af van de vorm en grootte van het passe-partout.
In het eerste vlak komt een strookje papier in een bepaalde kleur. Je zet het vast op de kaart met stukjes plakband en je zorgt ervoor dat het strookje 0,5 cm. over de rand van het passe-partout valt. Het teveel aan lengte van de strook knip je er af, dit kun je vaak verderop weer gebruiken. In het tweede vlak komt de volgende kleur, in vlak 3, 4 en eventueel 5 de daarop volgende
kleuren. In vlak 6 begin je dan weer met de eerste kleur en zo ga je verder tot alle vlakken gevuld zijn en er alleen nog een opening in het midden open blijft, het oog.


Een beterschapskaart met peer, irisvouwen techniek Dit vul je op met bijv. een stukje hologrampapier of goud- of zilverkleurig papier. Als je klaar bent maak je het plakband waarmee je de kaart vast hebt gezet weer los en keer je de kaart om. Je ziet nu de goede kant van de kaart en de kleuren die als een spiraal naar het midden lopen. Je kunt de kaart nu nog gaan versieren zoals je dat zelf mooi vindt en daarna plak je hem op een dubbele kaart in een bijpassende kleur.

Passe-partout

Zie ook de pagina Passe-partout

Ingezonden irisvouwen tip

Ingezonden door: Anneke
Enveloppen voor irisvouwen of versiering
Gebruik de binnenzijde van enveloppen voor irisvouwen of om je kaarten mee te versieren. Vooral de enveloppen van veel bedrijven hebben een eigen motief wat vaak heel geschikt is. Kijk dus eerst even in de envelop voordat u hem weggooit.

Ingezonden door:
iris vouwen
Gebruik met het irisvouwen eens cadeaulint of echt lint b.v. met hartjes voor een trouwkaart of 2 kleuren rose met een kleur wit.

Ingezonden door: Judith
Iris vouwen
Om kaarten te maken met de iris vouw techniek kun je theezakjes heel goed gebruiken.

Ingezonden door: Saskia
Dubbelzijdige tape i.p.v. pritt.
Bij het Irisvouwen kun je de kaarten beter 'dichtplakken' met dubbelzijdige tape dan met lijm. Er komt dan teveel druk op de kaart en het schiet weer los. Met tape heb je dit veel minder gauw.

Stuur een gratis wenskaart met irisvouwen

Je kunt een gratis e-kaart versturen via de ecards website. Klik op 'Verstuur nu gratis als e-kaart' en vul op de website de gegevens in en de kaart zal gratis verstuurd worden. Ook kun je heel veel andere wenskaarten versturen als je op die website bent. Veel plezier met het versturen van de irisvouwen wenskaart.


 

Extra tips voor Irisvouwen
Wenskaarten e-book
Gratis e-book wenskaarten maken als je lid wordt van de eveneens gratis nieuwsbrief.
Anneke's kaartenwinkel voor knipvellen en andere kaartenmaakspullen.

Technieken
Algemeen